Semināru cikls „MEISTARA DIENA” profesionālajās vidusskolās

Seminārs „ Meistara diena”
Zaļenieku tehnoloģiju un amatniecības vidusskolā

29.oktobrī biedrības „ Siera klubs” darba grupa (Vanda Davidanova, Inga Bolmane, Astrīda Čeppe) devās uz Zaļenieku tehnoloģiju un amatniecības vidusskolu, lai organizētu semināru „Meistara diena”. Zaļeniekos pievienojās Ināra Mālkalne, zemnieku saimniecības „Blūdži” īpašniece un uzņēmēja, kura ražo pienu un tam rada pievienoto vērtību – ir apguvusi daudzu sieru veidu gatavošanu. Topošie pavāri ar lielu interesi noklausījās I.Mālkalnes pieredzes bagāto lekciju par iespējām strādāt un attīstīties Latvijas laukos, nemeklēt „debesmannu” svešās zemēs. Tika izrunāts, kā mājas  apstākļos sierus gatavo, kā iegūst biezpienu un sviestu, jo no gandrīz simts audzēkņiem tikai daži to zināja.
Vanda Davidanova nolasīja lekcijas par sieru, kā arī par biezpienu un sausā piena produktiem. Audzēkņi interesējās, vai no sausā piena var ražot sieru, kas ir siera un sviesta izstrādājumi, kā uzņēmumi nodrošina piena produktu drošību mūsu veselībai.
Ingas Bolmanes lekcijas vērtība bija plašais izziņas materiāls par Latvijas biznesa izglītības programmām, ko var īstenot un īsteno jaunieši.
„ Gribētos cerēt, ka tas, ko stāstījām, iekrita audzēkņu prātos un sirdīs, un viņiem nākotnē noderēs, jo „ Meistara dienā” viņi saņēma daudzpusīgu informāciju un idejas. Tā ir viela pārdomām. Ja būs vēlēšanās, tad jau tagad var lēst par nākotni,” – tā V.Davidanova.
Degustāciju galdā bija 14 sieru šķirnes (Holandes siers,  Trikantālers, Baltais siers, Ķimeņu siers, Muižas siers, Brinza, Bakšteins, Bingo, Mājas sieri u.c.).
„ Turpinām pierādīt, ka siers un biezpiens ēdienos sader ar jebkuru citu produktu. Biezpiens ar rukolu, burkāniem, dillēm , biezpiens ar gurķiem, tomātiem un zaļumirm, biezpiens ar samaltu kūpinātu šķiņķi, desu un zaļumiem garšoja lieliski. Jaunieši šaubījās, vai laba garša būs Baltajam sieram  ar rabarberu ievārījumu, kanēli, kakao un rīvētiem āboliem, taču tas bija viens no piena pauzes baudītākajiem našķiem. To pašu var teikt par tomātiem un gurķiem, kas pārlieti ar medu un pārbērti ar rīvētu sieru,” stāsta V.Davidanova.
Virtuvē jaun iešus gaidīja šefpavāre Astrīda Čeppe. Viņas ēdienkartē bija 8 ēdieni ar sieru.
„ Ir rudens – skaists, krāsains gadalaiks, tāpēc es gribēju parādīt arī krāsas ēdienos, jo vispirms mēs ēdam ar acīm,” tā savu lekciju sāka A.Čeppe. Viņa stāstīja par izcilā produkta siera un biezpiena neaizstājamo vietu pavāra ikdienā.
A.Čeppe piedāvāja trīs zupas: burkānu jeb oranžo zupu ar ingveru, čili un sieriem, Ķēniņienes jeb balto zupu ar vistas gaļu, saldo krējumu un sieriem. Savojas un Briseles kāpostu jeb zaļo zupu ar žāvētu krūtiņu un sieriem.
Kvinojas biezputra ar šampinjoniem, zivi, spinātiem un sieriem, kuskusa biezputra ar selerijas sakni, ananasiem, kraukšķīgām bekona šķēlītēm un sieriem topošajiem pavāriem bija pārsteigums, jo viņi atzina, ka līdz šim neko tādu nebija ēduši.
„ Ir daudz jaunu, neierastu produktu, bet pavāram  tie jāpazīst. Tāpēc ir labi, ka seminārā mums ir iespēja jauniešiem tos parādīt. Svarīga ir teorija, vēl svarīgāka prakse – to, ko cilvēks nogaršo, noteikti viņam paliks atmiņā,” sacīja A.Čeppe.
Šefpavāre bija sacepusi arī biezpienu divos veidos – gan saldo (ar svaigo sieru „RASA”, apelsīnu cukātiem, rozīnēm, to pasniedza ar putukrējuma un medus mērci), gan pikanto (ar Mālpils sieru itāļu gaumē, ķirbi, klijām, puravu saknēm, kūpinātu šķiņķi), un kā pati atzina, pikanto biezpiena pudiņu viņa gatavoja pirmo reizi. Garšoja pašai, garšoja semināristiem. Un tas ir lielākais gandarījums pavāram.
Ēdienos tika izmantoti dažādi sieri: kausētais siers „ Azaids”, svaigais siers „RASA”, mīkstie sieri – Mālpils, Ķimeņu un Baltais, puscietie sieri „Trikantālers”, „Bingo”, Holandes u.c.

Diskusija bija par sieru „ Bakšteins”, kuram ir spēcīgs aromāts un pikanta garša (siers, kuram nogatavināšanas laikā glemi veidojošās baktērijas „uzklāj” rozā miziņu). Vai šo sieru var izmantot ēdienos? Kā tas garšos?
A.Čeppe „ Bakšteinu”  ierīvēja zupā. Garšoja! Bagātīgi „ Bakšteins” bija iepildīts izgrebtos ābolos un izcepts. Tā tapa neparasts un garšīgs saldais ēdiens!
Tāda bija „Meistara diena” Zaļeniekos – rudenīgi krāsaina un saulaina, ar sieriem bagāta, ar informāciju piepildīta un garda.