Semināru cikls „MEISTARA DIENA” profesionālajās vidusskolās

Seminārs Valmieras profesionālajā vidusskolā

20.novembrī biedrība „Siera klubs” Valmieras profesionālajā vidusskolā organizēja semināru „Meistara diena”.  Pasākumā piedalījās vairāk nekā 120 audzēkņi un skolotāji.
Uzstājās četri lektori. Kompānijas FOOD UNION sastāvā esošās AS „Valmieras piens” Kvalitātes sistēmas speciāliste Krista Štāle savā lekcijā stāstīja par svaigpiena kvalitātes pārbaudēm, kuras nepieciešamas, lai piens un no tā ražotie produkti būtu droši patērētājiem. Biedrības „Siera klubs”  vadītājas Vandas Davidanovas tēma bija „Siers, tā vēsture, iedalījums pēc mitruma daudzuma sausnā, populārākās šķirnes”. „Latvijas maiznieku biedrības” izpilddirektore  Gunta Duka iepazīstināja semināristus ar Latvijā ražotām maizes šķirnēm , uzsverot, ka maize un siers ir vissenākie produkti un tos parasti uzturā lieto katru atsevišķi, taču ir daudzas iespējas, veidot jaunas receptes siera un maizes ēdienu gatavošanā.
SIA „Mū siers” īpašnieks Raivis Guzlēns (Gulbenes novads) dalījās pieredzē, kā laukos uzsākt uzņēmējdarbību. Viņš aicināja jauniešus nebaidīties no grūtībām, bet rakstīt projektus, jo labas idejas tiek atbalstītas, un nav jābrauc uz ārzemēm, lai nopelnītu naudu. Latvijai ir vajadzīgas jaunas darbarokas un gaiši prāti.
Bagātīgs un krāsains bija sieru degustācijas  un piena pauzes galds. Semināristi varēja nogaršot 14 sieru šķirnes (Krievijas siers, „Trikantālers”, Ķimeņu siers, Mālpils siers, Kūpinātais Mālpils siers, Kazdangas siers ar dillēm, Talsu ritulis, Muižas siers ar baziliku, „Bakšteins”, Mājas sieri u.c.)
Restorāna „Vincents” pavārs Arturs Linkevičs sagatavoja desmit ēdienus ar sieru. Izmantoja kompānijas FOOD UNION” sastāvā esošo AS „Rīgas piena kombināts” un AS „Valmieras piens” sierus: svaigo krēmsieru „RASA”, kausēto sieru „RASA”, Lapzemes sieru, Kamambēras sieru un Ķimeņu sieru. Ēdienos bija arī Deviņkalnu siers un Mālpils siers.
Semināristi nobaudīja šādus ēdienus:
*Franču sīpolzupu ar Deviņkalnu sieru,
*Kūpinātas gaļas un piena zupu (1700. gada recepte),
*Veselības zupu ar vistas gaļu, kausēto sieru „RASA”, ingveru un spinātiem,
*Karstos Kamamēras siera salātu ar ceptiem āboliem, plūmēm un  lazdu riekstiem,
*Uzkodas ar Kamambēras sieru, karamelizētiem sīpoliem, ābolu biezeni un grauzdētām bagetes šķēlēm,
*Tvaicētus bioloģiskos griķus (zaļos) ar dārzeņiem un „Deviņkalnu” sieru,
*Zandarta balotīnu ar karamelizētiem šalotes sīpoliem, Mālpils siera čipsiem un svaigo krēmsieru „RASA” un piparmētru mērci,
*Dzērveņu uzputeni ar ābolu čatniju un kausēto sieru „RASA”,
* Rupjmaizes, Ķimeņu siera un svaigā krēmsiera „RASA” kārtojumu,
*Kafiju ar izkarsētu Lapzemes sieru.
V.Davidanovas vērtējums:
– Valmieras profesionālajā vidusskolā bija plaša auditorija, semināristi lektoriem aktīvi uzdeva jautājumus, klausītāju rindās bija daudzi skolotāji un gan teorētiskajā, gan praktiskajā daļā piedalījās skolas direktors Ēriks Spuriņš, kurš pēc semināra „Siera klubam” sacīja labus vārdus – tas viss kopumā mūs priecē.