Semināru cikls „MEISTARA DIENA” profesionālajās vidusskolās

7.novembrī "Meistara diena" Jelgavas Amatu vidusskolā

7.novembrī biedrība „Siera klubs” organizēja Jelgavas Amatu vidusskolā semināru „Meistara diena”. Lekcijas lasīja Vanda Davidanova (par sieru un biezpienu), Livija Brūvere (par skābpiena dzērieniem), Solvita Meļņikova, AS „Interbaltija AG” mārketinga daļas vadītāja (par siera un vīna saderību), Marta Saliņa (par iespējām jauniešiem uzsākt uzņēmējdarbību).
Praktisko daļu vadīja viens no Latvijā redzamākajiem ēdināšanas meistariem, restorāna un viesnīcas „Port Hotel” šefpavārs Uldis Krebs. Viņš piedāvāja garšīgu un izsmalcinātu ēdienkarti: zaļo zirnīšu un piparmētru zupu ar cieto Ievas sieru un Mālpils sieru, saldo kartupeļu zupu ar desu „Selection Chorizo” un kausēto sieru „Azaids”, ceptu cūkgaļas fileju ar apelsīnu sulā sautētām bietēm un ceptiem Kazdangas sieriem, pašceptu bokaču (itāļu maize) ar sarkano sīpolu ievārījumu un Krievijas sieru, otrā variantā – bokaču ar karamelizētu ķirbi, ķirbja sēklām un sieru „Trikantālers”, kūciņas ar sieru „Sniega bumbas”, vītinātu tomātu pesto un baziliku. Saldajā ēdienā bija biezpiena tiramisu, siers „Našķis” ar augļiem un kazas piena saldējums.
- Mans uzdevums bija parādīt, cik daudzas un  dažādas iespējas ēdienos var piemeklēt sieram. Ik reizi uzsveram, ka siers ir lielisks produkts, kas sader ar jebkuru citu produktu, radot neatkārtojamu garšu, un tam vislabākais pierādījums ir pagatavotais ēdiens, - tā Uldis Krebs.
Bagāts bija degustāciju galds. Semināristi varēja izgaršot dažādus sierus: „Bakšteinu”, „Taizeli”, Holandes sieru, Ķimeņu sieru, Balto sieru, Kazdangas sieru ar dillēm, Mājas sieru, Mājas sieru ar kurkumu, Muižas sieru ar baziliku un citus. Audzēkņiem pārsteigums bija siers „Taizelis”, kas ir kā gari mati. Vilināja krāsainie sieri: koši dzeltenais Mājas siers ar kurkumu un zaļais Muižas siers ar baziliku. Kurš siers visgaršīgākais, pat grūti izsvērt – katram ne tikai sava krāsa, bet arī sava garša un pēcgarša.
Degustāciju galdā un piena pauzē uzslavu izpelnījās kliņģeris ar Krievijas sieru, pīrādziņi ar Holandas sieru, groziņi ar Ugličas siera salātiem un dažādu garšu biezpieni.