Semināru cikls „MEISTARA DIENA” profesionālajās vidusskolās

Kuldīgas tehnoloģiju un tūrisma profesionālā vidusskola
2013.gada 8.oktobris


LEKCIJAS

Siers Latvijā un ES dalībvalstīs, sieru vēsture, iedalījums
(Biedrības „Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova)

Skābpiena dzērienu daudzveidība, to nozīme veselībā
(SIA „Biznesa augstskola TURĪBA” pasniedzēja Livija Brūvere)

Uzņēmējdarbības attīstības plašās iespējas Latvijā
(SIA „ELPA” valdes priekšsēdētājs Gundarbs Sisenis un ZS „Ēmužas” īpašnieks Aivars Varņeckis)

Sešu gadu pieredzes izklāsts Anglijā, Anglijas ēdināšanas serviss salīdzinājumā ar Latviju.
(Restorāna „Ezera sonāte” šefpavārs Elvis Glēglu)

Bija noorganizēta 16 siera šķirņu degustācija, kurā semināristi varēja izgaršot puscietos un mīkstos sierus, kūpināto sieru, kā arī garšas ziņā – sierus ar visdažādākajām piedevām.
Piena pauzē uzsvars tika likts: ja ne tik labi garšo piens, to var papildināt ar dažādu ogu sīrupiem, piemēram, ar smiltsērkšķu un melno plūškoku. Sviestu iespējams dažādot, pievienojot sasmalcinātus zaļumus, samaltu desu, medu, kanēli u.c.
Biezpiens iegūst lielisku garšu kopā ar  rozīnēm, ievārījumu, medu, dārzeņiem, siļķi, zaļumiem.
Visus minētos produktus varēja nobaudīt.
Semināra otro daļu – paraugēdienu gatavošanu – vadīja ZS „Ēmužas” īpašnieks un šefpavārs Aivars Varņeckis.

Bija sagatavoti 10 ēdieni: trīs veidu zupas, divu veidu fondi, siera šašliki, pildīti makaroni, divu veidu salāti u.c.
Pārsteigums bija kazas piena divu veidu – ar brūklenēm ar smiltsērkšķiem – saldējums.
Ēdienos tika izmantoti 11 šķirņu sieri. Aivars Varņeckis kārtējo reizi pierādīja, ka siers ir produkts, kas sader ar jebkuru citu produktu: gan ar dažādiem dārzeņiem, gan kūpinātu lasi, gan gaļu.