Semināru cikls „MEISTARA DIENA” profesionālajās vidusskolās

Seminārs „Meistara diena” Ērgļu profesionālajā vidusskolā

14. oktobrī biedrība „Siera klubs” Ērgļu profesionālās vidusskolas  topošajiem pavāriem organizēja semināru „Meistara diena”. Valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova pasākumu vērtēja kā interesantu, bet skolotāja Ilze Tālmane – kā pārsteigumiem bagātu.
Lekcijas lasīja AS „Lazdonas piensaimnieks” tehnoloģe Svetlana Erdmane, Biznesa augstskolas „Turība” pasniedzēja Livija Brūvere, „Siera kluba” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova. Pēc tam audzēkņi aktīvi iesaistījās diskusijā, kā tiek ražots sausais piens, kāpēc tas ir vajadzīgs, kādus produktus ražo „Lazdonas piensaimnieks” u.c.
„Sausais piens ir vajadzīgs konditorijā, saldējuma ražošanā, bet izklīdinot mītu – no tā neražo nedz sieru, nedz sviestu, nedz citus piena produktus. Latvija sauso pienu pārsvarā eksportē uz valstīm, kur parasto pienu iegūst mazos apmēros,” norādīja S. Erdmane.
Pirmie pārsteigumi bija degustācijas galdā un piena pauzē. Audzēkņi izgaršoja 14 sieru šķirnes, tomātu plates ar medu un rīvētu Balto sieru, siera salātus ar ceptiem burkāniem un Šalotes sīpoliem. Daudzi pirmo reizi uzzināja, ka sieru var marinēt.
Lielākais pārsteigums bija astoņi siera ēdieni – sātīgas un garšīgas pusdienas. Triju veidu dažādas dārzeņu zupas ar vistas gaļu, ar ceptu krūtiņu un biezeņzupa. Zupās izmantoti Krievijas siers, siers „Trikantālers”, Kazdangas siers un Baltais siers.
„Es pati pirmo reizi „Siera kluba” darbības laikā nogaršoju kotletes ar sieru. Cūkgaļas maltajai gaļai pavāre pievienoja kubiņos sagrieztu Holandes sieru, mazliet rīvmaizi un garšvielas, olas – ne. Kotletes garšīgas gan aukstas, gan karstas. Skolā tās pasniedzām karstas,” tā Vanda Davidanova.
Sautēti skābēti kāposti – sens ēdiens, bet Ērgļos kāposti ieguva jaunu nosaukumu un garšu – sautēti kāposti siera „kažokā”. Izsautētos kāpostus pārklāja ar diezgan biezu sarīvēta Ķimeņu siera kārtu un uz pāris minūtēm ielika karstā cepeškrāsnī, lai siers sāk kust. Tas tiešām bija pārsteigums un pierādījums, ka siers sader ar jebkuru produktu.
Arī kuskusa biezputra tika gatavota ar sieru. Uzbriedinātiem kuskusa putraimiem pievienoja sarīvētu ingveru, apelsīna gabaliņus un sulu, čili pipara pāksts gabaliņus, sarīvētu ķirbi, kausēto sieru „Azaids” un Balto sieru.
Saldajā ēdienā – biezpiena sacepums ar apelsīniem un rozīnēm un saldējums.
Skolas direktors Andris Spaile pateicās „Siera klubam” par saturīgo un garšīgo dienu. Audzēkņi pasniedza piemiņas veltes.