Seminārs „Meistara diena” Zilupē


15. novembrī Austrumlatgales profesionālajā vidusskolā ar mācību programmas īstenošanas vietu Zilupē, biedrība „Siera klubs” organizēja semināru „Meistara diena”. Seminārā piedalījās vairāk nekā 80 audzēkņi un skolotāji.
Teorētiskā daļa sākās, noskatoties dokumentālo filmu „Piena deja”, kas radīja aktīvu diskusiju, jo bija daudz jautājumu: vai Latvijā pietiek piena, kāds ir siera patēriņš, kas ir siera izstrādājumi, vai no sausā piena pulvera ražo sieru.
Pēc tam semināristi noklausījās lekcijas ar siera rašanās vēsturi, populārākajām šķirnēm, sieru iedalījumu, to nozīmi veselībā, par biezpienu un tā veidiem, kā arī par skābpiena dzērieniem. Seminārā galvenais akcents tika likts uz siera saderību ar citiem produktiem, īpaši izceļot konditoriju.
Kā atslodze teorijai sekoja bagātīgi klātais degustāciju galds un piena pauze. Izrādījās, ka audzēkņi daudzus piedāvātos sierus, kā, piemēram, Muižas sieru ar baziliku, kas ir zaļā krāsā, „Našķi”, kas ir brūns, „Taizeli”, kas ir kā garas bizītes, bauda pirmo reizi. Tāpēc atkal bija daudz jautājumu, gan par ražotājiem, gan par siera ražošanas procesa īpatnībām.
Pēc tam sekoja semināra praktiskā daļa – ēdienu gatavošana. Šefpavāre un konditore, Dagdas kafejnīcas „Papardes zieds” īpašniece Marija Aleksejeva, kura seminārus vadīja arī Rīgā, rādīja, savu prasmi astoņu ēdienu gatavošanā. M. Aleksejeva uzsvēra, ka bez siera, biezpiena, jogurta, kefīra, krējuma pavārs un konditors nevar iedomāties savu ikdienu un ka viņa daudz izmanto piena produktus, kas ir svarīgi arī ēdāju veselībai, jo satur olbaltumvielas, minerālvielas, īpaši kalciju un vitamīnus.
Zupa ar Čedaras sieru, cepti Krievijas siera pirkstiņi ar tvaicētiem dārzeņiem, ar dažādām siera un biezpiena masām pildīti groziņi, sāļas un saldas siera kūkas, siera kliņģeris, siera cepumi un vēl, un vēl...
Struktūrvienības vadītājs Nikolajs Sudakovs atzina, ka „Meistara diena” audzēkņiem bija svētki- ko tādu viņi nekad nebija izbaudījuši.
„Skolās, kas atrodas tuvāk Rīgai, bieži rīko interesantus seminārus. Zilupē mēs neesam izlutināti, tāpēc esam pateicīgi „Siera klubam” par vērtīgo un interesanto dienu,” sacīja N. Sudakovs.
1. kursa audzēkņa Sergeja Gorjainova domas: „Man ļoti patīk gatavot, un semināts man deva iedvesmu fantāzijai, bez kuras pavārs nevar radīt jaunas receptes. Pārsteidza, ka siers sader ar visiem produktiem.”
Biedrības „Siera klubs” valdes priekšsēdētājas Vandas Davidanovas rezumējums: „Seminārs man un darba grupai deva lielu gandarījumu, tālo ceļu mēs nemērojām velti. Par to liecināja lielā atsaucība un uzmanība, ar kādu audzēkņi klausījās, desmitiem uzdotie jautājumi, brīnums jauniešu acīs par ēdieniem, kā arī teiktais, ka viss piedāvātais bija neparasts, neierasts un ļoti garšīgs. Ceru, ka Zilupē mēs atstājām labas idejas siera un citu piena produktu izmantošanai.”