Seminārs „Meistara diena”
Rēzeknē

14. novembrī Austrumlatgales profesionālajā vidusskolā ar mācību programmas īstenošanas vietu Rēzeknē biedrība „Siera klubs” organizēja semināru „Meistara diena”. Pasākumā piedalījās audzēkņi arī no mācību programmas īstenošanas vietas Lūznavā, kopā vairāk nekā 130 topošie pavāri.
Ar lielu interesi visi noskatījās dokumentālo filmu „Piena deja”. Jauniešiem radās dažādi jautājumi par piena produktu kvalitāti, ražošanas īpatnībām, par siera saderību ar citiem produktiem.
Pēc tam semināristi noklausījās trīs lekcijas: par siera tapšanas vēsturi, veidiem, šķirnēm, patēriņu ES valstīs un Latvijā, par biezpienu un skābpiena dzērieniem, par piena produktu nozīmi veselībā.
Liels notikums topošajiem pavāriem bija tikšanās ar vienu no Latvijas redzamākajiem virtuves mākslas meistariem, restorāna „Desiderata” šefpavāru Māri Astiču, kurš pastāstīja, kas ir galvenais, lai kļūtu par zinošu un prasmīgu pavāru. M.Astičs uzsvēra, ka Latvijā ir liels labu pavāru deficīts, tāpēc ir jāmācās un jāapgūst gan teorija, gan prakse, un izaugsme atkarīga no paša cilvēka, tad arī būs pienācīgs finansiālais nodrošinājums.
Kā atslodze teorijai bija bagātīgā sieru degustācija un piena pauze. Audzēkņi izgaršoja jogurtus, vairāk nekā 10 sieru šķirnes, kas cita no citas atšķīrās ar garšām, krāsām, formu.
Praktiskā daļa – 8 siera ēdienu gatavošana, ko vadīja Māris Astičs ar savu palīgu Artūru Linkeviču, bija vissaistošākā un visgaršīgākā. Ar viņiem kopā darbojās arī Rēzeknes skolas audzēkņi. Skolotājas atzina, ka sagatavotie ēdieni bija smalki un sarežģīti, bet arī tādi jāredz jaunajiem pavāriem.
Seminārs ilga gandrīz 6 stundas – kopumā tā bija vērtīga, ar plašu informāciju piepildīta diena.