Sēja sieru, cepa maizi

Biedrība „Siera klubs” un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs Latgalē organizēja divu dienu semināru „Siera siešana un maizes cepšana mājas apstākļos”. Piedalījās profesionālo arodvidusskolu 30 skolotāji, kuri māca topošos pavārus. Pedagogi bija atbraukuši no Ventspils, Cīravas, Kuldīgas, Skrundas, Kandavas, Viesītes, Smiltenes, Dobeles, Rīgas un Kokneses, un viņi bija ne tikai klausītāji un skatītāji, bet arī līdzdalībnieki, jo seminārs bija teorētisks un praktisks.
Kāpēc izvēlēta Latgale? Stāsta Skrundas profesionālās vidusskolas skolotāja Velga Bartašus: „Siera klubs jau desmit gadus profesionālajās skolās organizē seminārus un degustācijas audzēkņiem, arī skolotājiem piedāvā lietderīgus pasākumus. Zinot, ka Latgalē ir stipras tradīcijas mājražošanā, kuras uztur prasmīgas saimnieces, izvēlējāmies šo skaisto novadu, un attālums nav šķērslis. Pavadījām divas gudras, garšīgas, interesantas un sirsnīgas dienas, ieguvām zināšanas un idejas, kas noderēs turpmākā darbā.”
Seminārs sākās „Siera kluba” jaunuzceltajā sabiedriskajā centrā „Jaunlozdas” Vārkavas novadā. Notika spraiga diskusija: kas ir atšķirīgs un kopīgs lielražošanā un mājās gatavotiem sieriem. Teoriju papildināja 11 siera šķirņu degustācija.
Pēc tam semināristi devās uz Aglonu, uz zemnieku saimniecību „Laima”, kur mācījās cept maizi
Stāsta Vecbebru profesionālās vidusskolas skolotāja Zinaida Bāra: „Maizes cepēja Marija Lilija Mežiniece teica, ka diena, kad viņa cep maizi, ir svēta. Mēs izdzīvojām u izjutām šo dienu. Ar lielu uzmanību, pat bijību sekojām visam, ko stāstīja un rādīja Marija, piepalīdzējām, ko atļāva. Tikai astoņos vakarā varējām sēsties pie galda, lai nobaudītu silti kūpošo un brīnišķīgi smaržojošo rudzu maizi ar pienu, sviestu un medu. Arī mūsu mājās kādreiz cepa maizi, tāpēc paldies Marijai, ka viņa mūs atgrieza bērnībā.”
Nākamajā dienā semināristi sēja sierus zemnieku saimniecībās „Sollomina muiža” pie Ineses Survilo un „Juri” pie Lidijas Lubānes.
Inese Survilo uzsvēra, ka visbūtiskākais sieru gatavošanā ir piens, un, ja tas ieliets katlā jāizdomā, kādu sieru siet, un jāsāk darboties. Mājas sieri var būt ļoti dažādi – ar ķimenēm, zaļumiem, papriku, aprikozēm un rozīnēm, upenēm, sēkliņām… Inese saka, viņa taisot vismaz 12 sieru veidus un uzsver: „Esam bioloģiskā saimniecība, pienu recinu nevis ar citronskābi, bet ar stipri skābām biezpiena suliņām, līdz ar to sieri ir bez jebkādām E vielām.”
Lidijas Lubānes pūrā ir sieri, kurus gatavo ar pienskābo baktēriju ieraugiem.
Arī Lidija labprāt dalās savās zināšanās: „Siera siešana ir māksla, un katrai receptei desmitiem reižu „jāizkožas” cauri, kamēr tiksi pie garšīga produkta. Siera gatavošanas process ir sarežģīts, kurā svarīgs katrs sīkums, un, lai kļūtu par labu meistaru, galvenais tomēr ir pieredze.”
Lūk, ķimeņu sieri, siers „Martinella”, „Rušona”, jaunais krējuma siers…
Rīgas pārtikas ražotāju vidusskolas skolotāja Dzidra Tilka: „Sieri ir ļoti garšīgi. Lidijas pārākums, ka viņa Latvijā ir vienīgā, kas gatavo „Martinellu” un krējuma sieru. Mūsu ieguvums – iespēja iepazīties ar ražošanas procesu un sierus izgaršot, un, atgriežoties skolā,  pārliecināt savus audzēkņus: ja cilvēks vēlas, viņš visu var iemācīties apgūt, un, godprātīgi strādājot, turīgi dzīvot.”
Biedrības „Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova semināru vērtē kā pasākumu, kura liekākais pluss ir praksē redzētais, jo tas daudz ilgāk paliek atmiņā.
„Seminārā godā cēlām divus produktus – sieru un maizi. Lai tie galdā ir ikvienai ģimenei. Ne tikai veikalā nopirkti, bet arī pašu rokām gatavoti,” tā Vanda Davidanova.