10. Latvijas novadu Siera diena Mežaparkā

18. jūnijā Mežaparkā dienas garumā notika lieli svētki – 10. Latvijas novadu Siera diena. To atklāja Zemkopības ministrijas Valsts sekretāre Dace Lucaua. Klātesošos sveica Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks, SIA „Rīgas meži” valdes priekšsēdētājs Aivars Tauriņš un biedrības „Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova. Uz svētkiem bija atbraukuši „Siera kluba” sadarbības partneri no Igaunijas – Valio piena pārstrādes rūpnīcas direktors Heiki Raimetess un Viru siera rūpnīcas eksporta inženieris Heiki Pensa.
Dižtirgū ar visdažādākajiem pārtikas produktiem piedalījās vairāk nekā 40 tirgotāji, no tiem 16 bija siera un citu piena produktu ražotāji.
Svētku galvenais notikums bija konkurss „Nākotnes siers”, kurā 11 siera ražotāji pieteica jaunus produktus – sieru.

Konkursā „Nākotnes siers” piedalījās:
AS"Rīgas piena kombināts" - puscietais siers "Siera vitamīni",
AS"Smiltenes siers" - puscietais siers "Siera spēks",
AS"Trikātas siers"- puscietais siers Trikantālers",
SIA"Mālpils piensaimnieks" - nenogatavinātais siers šokolādes glazūrā,
SIA "ELPA" - nenogatavinātais siers "Kazdangas siers ar zemenēm",
SIA "EDAKS" - nenogatavinātais siers "Baraviciņa",
SIA"Siera ražotne" - "Krāsainie knapsieriņi",
PKS "Straupe" - nenogatavinātais siers " Ķimeņu siers ar garšvielām",
PLPKS "Dundaga" - nenogatavinātais siers "Saules siers",
ZS "Līvi" -  nenogatavinātais kazas  piena siers "Baltais",
ZS "Vecsiljāņi" - nogatavinātais siers "Ievas siers".

Konkursā „Nākotnes ēdieni” piedalījās:
SIA"Nokroko" šefpavārs Juris Karlsons - torte,
ZS "Ēmužas" šefpavārs Aivars Varņeckis - ēdiens "Minūtīte",
Skrundas arodvidusskolas audzēkņi ar zupām, Vecbebru profesionālās vidusskolas audzēkņi ar pīrāgiem un Liepājas Valsts tehikuma audzēkņi ar pankūkām un sūkalu dzērienu.

Žūrija:
Armands Krauze, ZM parlamentārais sekretārs,
Lolita Neimane, diētas ārste,
Mārtiņš Cimermanis, SIA"Latvijas Lauku konsultāciju centrs" valdes pr-tājs,
Lauris Aleksejevs, pavārs,
Aivars Tauriņš, SIA "Rīgas meži" valdes pr-tājs

Žūrija ar 147 punktiem no 150 iespējamiem punktiem, izgaršojot un izvērtējot iesniegtos produktus, 1. vietu piešķīra:
AS "Rīgas piena kombināts" ("Siera vitamīni"),
AS "Smiltenes siers" ( "Siera spēks"),
ZS "Līvi"  ("Baltais"),
bet 2. vieta ar 124 punktiem:
AS "Trikātas siers"  („Trikantālers"),
ZS „Vescsiljāņi” („Ievas siers”).
Pārējiem dalībniekiem 3. vieta.
Biedrības "Siera klubs" valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova :"Uzskatu, ka "Rīgas piena kombināts ar "Siera vitamīniem" var piedalīties pat starptautiskā konkursā - ja tāds būtu - un gūt  visaugstāko atzinību.. "Siera vitamīni" - gudrs,  visaptverošs  nosaukums, vienkārša, bet eleganta forma, lieliska, tīra garša, ideāls iesaiņojums , labi sagatavota prezentācija. Jā, "Siera vitamīni" ir Nākotnes siers, kas ne tikai atbilst, bet pat pārspēj konkursa nolikuma uzstādījumu, un es novēlu, lai mūsu 10.Siera svētku lielo vērtību- šo jauno sieru  cilvēkiem būtu iespēja iegādāties  jau tuvākā tagadnē."
Diētas ārste Lolita Neimane: "AS "Smiltenes piens"  konkursam gatavotais "Siera spēks" ir interesants formas ziņā - glīta govs galviņa, tam ir  nevainojama , īpatnēja garša. Prezentācijā smiltenieši pārliecinoši pierādīja, ka siers dod spēku jauniem un vecumā, sievām un vīriem. Būtu lieliski, ja Latvijā  ražotu sieru ar tik vērtīgu nosaukumu "Spēka siers"."
Liela aktivitāte un azarts uzdzirkstīja, kad svētku vadītāji Solvita Zaharova un Imants Vekmanis pieteica „Spēkasievu un spēkavīru šovu”. Tika celts 24 kg smagais „Monterigo” ritulis un 14 kg smagais Krievijas siers (ražotājs AS „Limbažu piens” un AS „Rīgas piena kombināts”).
Notika Siera karaļa kroņa maiņas ceremonija. SIA „EDAKS” valdes locekle Irina Drozdova Siera karaļa kroni pasniedza PLPKS „Dundaga” valdes priekšsēdētājam Guntim Pirvitam – garda ķimeņu siera ražotājiem.
Svētkus kuplināja „Lauku muzikantu”, Nikolaja Puzikova, Santas Zapackas un Harija Ozola dziedātās dziesmas.
ZS „Ēmužas” svētku apmeklētājiem piedāvāja dažādus ēdienus, Skrundas arodvidusskolas audzēkņi – garšīgas zupas, Vecbebru profesionālās vidusskolas audzēkņi – pīrāgus no rupja maluma miltiem, Liepājas Valsts tehnikuma topošie pavāri – cepa pankūkas un visus cienāja ar sūkalu dzērienu. Pārsteigumu bija sagādājis šefpavārs Juris Karlsons, kura izceptā torte – „Saule un mēness” bija gan skaista, gan garšīga.