Latvijas novadu Siera diena 2013

„Latvijas novadu Siera dienu” atklāja biedrības „Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova. Svētku dalībniekus un viesus sveica Valmieras pašvaldības domes priekšsēdētājs Inesis Boķis, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Valmieras nodaļas uzņēmējdarbības konsultante Inga Ozoliņa, piena pārstrādes uzņēmuma „FOOD UNION” sastāvā esošās akciju sabiedrības „Valmieras piens” valdes priekšsēdētājs Harijs Panke, SIA „ELPA” valdes priekšsēdētājs, biedrības „Siera klubs” valdes loceklis Gundars Sisenis, Zemkopības ministrijas Tirgus un tiešā atbalsta departamenta Pārtikas nozares nodaļas vadītāja Ilona Mežiniece.

 

Sieru radošā darbnīca

Sieru radošajā darbnīcā visu svētku laiku čakli strādāja Rīgas restorāna „Elements” pavāre Ināra Liepiņa un augstskolas „Turība” pasniedzēja, godu saimniece Livija Brūvere. Viņas bērnus mācīja veidot siera plates, marinēt sierus, gatavot uzkodas un biezpiena masas ar dažādām piedevām.
Sieru radošajā darbnīcā izmantoja kompānijas „FOOD UNION” sastāvā esošā AS „Rīgas piena kombināts” svaigos krēmsierus „RASA” vieglos ar jogurtu, svaigos krēmsierus „RASA” ar gailenēm un baravikām, AS „Valmieras piens” Lapzemes sieru un Kamambēru, ar zīmolu „Limbažu piens” ražoto Ķimeņu sieru. Lielu atzinību izpelnījās krāsainie sieri – Talsu zaļais, sarkanais un dzeltenais ritulis, ko ražo AS „Talsu piensaimnieks”. Daudzi bija pārsteigti par „Dundagas” Taizeli, kas ir siers, no kura var pīt bizes. Plašs bija SIA „Mālpils piensaimnieks” sieru klāsts: Mālpils siers, Mālpils siers itāļu gaumē, Mālpils siers ar ķimenēm un kūpinātais siers.
Ināra Liepiņa rādīja, kā gatavot dažādas marinādes un sierus marinēt. Viņa izmantoja AS „Lazdonas piensaimnieks” ražoto Balto sieru, kas marinādēs kļuva krāsains, arī garša mainījās.  
Bērniem ļoti patika un garšoja SIA „Latvijas Piens” Trikātas „Trikantālers”, „Trikantālers ar amoliņu” un „Trikantālers ar papriku”, Trikātas Krievijas siers un Trikātas Sniega bumbas. Uz katras uzkodiņas čaklajiem darboņiem gribējās „uzsēdināt” Trikātas Sniega bumbu.
L. Brūvere: – Sagatavojām simtiem nelielas sieru platītes, tās dekorējām ar ogām un augļiem. Daudzi bērni sacīja, ka viņi ko līdzīgu gatavos brokastīs.

Pusdienas ar sieru

Pusdienas iesākās ar garšīgo Kazdangas sieru ar dillēm (SIA „ELPA”), kurš tika viegli apcepts un svētku dalībniekiem tas bija pārsteigums. Cepts siers!
Simts litrus lielu zupas grāpi vārīja IU „Prieks vēderam” īpašniece Ilze Briede no Blomes. Tā bija laša un dārzeņu zupa, kurā Ilze bagātīgi ielēja saldo krējumu un iemaisīja vairākus kilogramus svaigo krēmsieru „RASA” (klasisko).
I.Briede: – Katls iztukšojās ātri, pat necerēju, ka siera zupai būs tik liela piekrišana. Novēlu visiem mājās vārīt siera zupas – garšīgas, sātīgas un veselīgas.
Aivars Varņeckis, Vandzenes pagasta zemnieku saimniecības „Ēmužas” un Talsu restorāna „Velves” īpašnieks grilēja siera šašlikus, izmantojot Trikātas Krievijas sieru ar samazinātu tauku saturu (SIA „Latvijas Piens”) un Talsu Deviņu pakalnu sieru (AS „Talsu piensaimnieks”).
– Sieru sagriež kubiņos, apmēram 20 stundas marinē, tad katru kubiņu ietin plānā bekona šķēlītē, uzdur uz iesma un grilē. To varat darīt arī mājās, – ieteica Aivars.

Siera karaļa kronis

Cik tālu sniedzas ziņas par latviešiem, var atrast ziņas arī par Jāņu sieru. No mātēm iemācījušās meitas, un tā šī māksla, no paaudzes uz paaudzi pāriedama, sasniegusi mūsu laikus.
Jāņu jeb Ķimeņu sieru jau daudzus gadu desmitus ražo arī lielražotāji – piena pārstrādes uzņēmumi. Saražo daudz un mēs apēdam daudz. Jo sevišķi vasarā.
Eiropas valstīs ir kronēti sieri – visiecienītākie, vispopulārākie. Francijā – Rokforas siers un Brie.
Anglijai siera karalis ir Čedars, Šveicei – Ementāles jen Šveices siers. Latvijas siera karalis, protams, ir Ķimeņu siers. Par karali kronēts 2005.gada 11.jūnijā Siera svētkos Limbažos. Uzņēmumi – Siera karaļa kroņa turētāji bijuši „Limbažu piens”, „Cesvaines piens”,
„Valmieras piens”, „Lazdonas piensaimnieks”, „EDAKS”, piensaimnieku kooperatīvajā sabiedrība „Straupe” un „Dundaga”.

Siera svētkos Valmierā Siera karaļa kroni LPKS „Dundaga” valdes priekšsēdētājs Guntis Pirvits pasniedza piena pārstrādes uzņēmuma „FOOD UNION” sastāvā ietilpstošās AS „Valmieras piens” valdes priekšsēdētājam Harijam Pankem.
Ķimeņu siera kronis atgriezās Valmierā. Valmierieši to godam nopelnījuši. Viņi ražo daudz un gardu Ķimeņu sieru.

Sacensības „Stiprinieks” un „Stipriniece”

Dāmas sacentās par stiprākās sievietes titula iegūšanu, bet kungi noskaidroja, kurš ir stiprākais vīrietis.
Sievietes cēla SIA „Mālpils piensaimnieks” ražoto Mālpils un Holandes sieru. Kluči svēra pa 4 kg, un katrā rokā vajadzēja turēt pa klucim, tad tos pacelt izstieptās rokās.
1.vietu ieguva valmieriete Ieva Lūsīte (klučus pacēla 58 reizes), 2.vieta – Jolantai Tauriņai – Jevenurei (Kocēni), 3 vieta – Maijai Laurenovai (Valmiera).
Vīriešiem vajadzēja pacelt SIA „Latvijas Piens” ražoto Trikātas „Trikantāleru”, kas svēra 8,2 kg. Divās rokās sieru pacelt nebūtu problēmu! Bet sacensību noteikumos bija paredzēts, ka siers jāpaceļ, uzlikts uz vienas rokas plaukstas.
Uzvarēja limbažnieks Pēteris Gaugers, kurš sieru pacēla 72 reizes. 2.vietā bija valmierietis Gints Kānītis (69 reizes). 3.vietā – arī valmierietis Ingus Semenaga (67 reizes). Īpašu atzinību un balvu izpelnījās 13-gadīgais Kristers Krišiņš, kurš „Trikantālera” rituli pacēla 50 reizes.

Deja ar Straupes Ķimeņu sieru

Bija gana ēsts. Skaistas dziesmas izdziedāja Igauņu ģimene no Gaigalavas un Nikolajs Puzikovs. Visbeidzot pienāca kārta dejot ar Straupes Ķimeņu siera desu. Dejoja 8 pāri, turoties nevis ierastajā dejas satvērienā, bet pie siera desas. Deja ilga 10 minūtes, un nedrīkstēja rokas atlaist no siera.
Uzvarēja Nikolajs Puzikovs un Alise Kopštale. Viņi veidoja skaistu, strauju deju. Bija gandarījums skatīties! Balvā – siers.  

Skaļi un tālu izskanēja „Latvijas novadu Siera dienas” prieks! Visiem bija labs noskaņojums un laba ēstgriba, baudot sierus!

Lai šie skaistie svētki varētu notikt, Siera klubs saka lielu paldies SIA „Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centram”, Valmieras pilsētas pašvaldībai, Valmieras kultūras centram, laikrakstam „Latvijas Avīze” un žurnālam „Mājas Viesis”.

Paldies par atbalstu arī piena pārstrādes uzņēmumam FOOD UNION, Latvijas Pienam, Lazdonas piensaimniekam, Mālpils piensaimniekam, ELPAi, Straupei un Dundagai.

Siera svētku veiksmes stāsts

Valmierā sestdien izskanēja „Latvijas novadu siera diena”. „Svētki bija grandiozi,” vērtē biedrības „Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova. To nosakot divi rādītāji: apmeklētāju skaits un pārdoto sieru daudzums. Centra laukums uzņēmis tūkstošus cilvēku, un viņi pirkuši un pirkuši...
„Siera svētkos prezentējām apmēram 70 sieru šķirnes un veidus-degustācijās, sieru radošajā darbnīcā, dažādos ēdienos. Ap pusdienas laiku vairāki piena pārstrādes uzņēmumi visu līdzatvesto produkciju bija jau realizējuši. Tas nozīmē, ka cilvēkiem garšo siers, šis veselīgais produkts ģimenēs ir novērtēts, un  mēs ceram, ka Latvijā siera patēriņš šogad atkal pieaugs,” – tā V. Davidanova.
Trīs koncerti, sacensības siera kluču un rituļu celšanā, konkurss par skaistāko deju ar sieru, siera un laša zupas vārīšana, siera šašliku grilēšana, siera pīrāgu cepšana, saldējuma kokteiļu jaukšana-vienpadsmitajos Siera svētkos „Siera klubs” piedāvāja daudzas jaukas, garšīgas un interesantas iespējas siera ēdienu gatavošanā.
Pie „Siera radošās darbnīcas”, kurā Rīgas restorāna „Elements” pavāre Ināra Liepiņa un augstskolas „Turība” pasniedzēja, godu saimniece Livija Brūvere veidoja sieru plates, marinēja sierus, gatavoja uzkodas, stāvēja cilvēku „siena”, lai paši iesaistītos radošajā procesā.
Latvijā siera ražošanas apjomi, sortiments, eksports pieaug. Piena pārstrādes uzņēmumu veiksmīgais darbs izpelnījās Zemkopības ministrijas augstāko apbalvojumu „Atzinības rakstus”, ko „Siera svētkos” saņēma kompānija „FOOD UNION”, AS „Smiltenes piens”, „AS „Talsu piensaimnieks”, AS „Lazdonas piensaimnieks”, SIA „Latvijas piens”, SIA „EDAKS”, „Mālpils piensaimnieks”, SIA „ELPA”, PKS „Straupe”, un PLPKS „Dundaga”.